Visie op burgerschap
De link op de homepage, de wereld met
daarop een plantje, gelijk aan ons schoollogo, staat symbool voor ‘Burgerschapsonderwijs als kloppend hart van onze school’.
Dit plaatje is eveneens terug te vinden in het DNA van De Bloeiwijzer.
Burgerschap vormt een belangrijke pijler in ons onderwijsaanbod: door kinderen te laten ontdekken waar ze vandaan komen op het gebied van achtergrond en geloofsovertuiging, middels de zuilen en nationaliteiten aan De Bloeiwijzerboom, willen wij bijdragen aan kennis van de maatschappij, begrip en respect voor elkaar en waardering voor eigenschappen, kenmerken en talenten van anderen. We stellen onszelf ten doel om onze kinderen goed voor te bereiden op hun unieke rol als positief ingestelde, maatschappelijk betrokken burger in onze maatschappij!
We vinden het belangrijk dat ons onderwijs voldoet aan de wet. SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling) helpt bij het in kaart brengen van alle doelen en geeft daarbij suggesties hoe dit concreet in de praktijk uitgevoerd kan worden.
SLO heeft daarbij het document ‘Concept Kerndoelen Burgerschap en Digitale Geletterdheid‘ opgesteld. De Bloeiwijzer ondersteunt SLO bij het realiseren van deze doelen en als school ontwikkelen we momenteel de vertaalslag naar de praktijk op school.
Zo willen we ons Burgerschapsonderwijs in de praktijk concreet maken door culturen zichtbaar te maken via beeld, materiaal en smaak in ons Burgerschapsmuseum.
Iris Groeiwijzer – de Burgerschapskoe van De Bloeiwijzer heet je bij de ingang van harte welkom en deelt interactief kennis over thema’s, die gerelateerd zijn aan burgerschap.
Middels een Burgerschapskrant, die in samenwerking met onze redactie van medewerkers en leerlingen ontwikkeld en uitgebracht wordt en een kooklokaal, die op maat is gemaakt voor kinderen, passen leerlingen de kennis en vaardigheden die zij geleerd hebben in de klas, toe in de praktijk.
Daarnaast zorgt een aanbod vanuit Digiwijzer ervoor dat kinderen voorbereid zijn op de digitale mogelijkheden, beperkingen en gevaren waar zij online (en offline) mee te maken krijgen en leveren wij als school een bijdrage aan de ontwikkeling van de kerndoelen van SLO op het gebied van Digitale Geletterdheid en Burgerschap!
Door de samenwerking met de WIJ-School hebben wij oog voor signalen van kinderen, die erop kunnen duiden dat zij mogelijk niet lekker in hun vel zitten of met situaties te maken hebben gekregen, die zij als ongewenst hebben ervaren. Met een aanbod en ondersteuning op maat, dragen wij bij aan het welzijn van het kind, voelt het kind zich begrepen en zorgen we er samen met de leerling voor, dat we problemen op kunnen lossen, nog voor ze lastig op te lossen zijn.
Mocht u meer willen lezen over ons Burgerschapsonderwijs? Kijk gerust in de linkjes hiernaast en, mocht u iets niet hebben kunnen vinden, dan bent u altijd van harte welkom. Wij stellen uw input enorm op prijs!